Socialisatie en puppy fases
Socialisatie en puppy fases
Socialiseren is heel erg belangrijk voor een pup! Daar ligt een belangrijke taak voor fokker en nieuwe puppy eigenaar!
Vanaf de geboorte gaat de pup door een aantal fases heen. Een gedeelte van deze fases vallen binnen de periode dat de pup bij de fokker verblijft, maar het gedeelte vanaf dat de pup het nest mag verlaten is voor de nieuwe eigenaar. Socialiseren is voor een pup belangrijk om zich te leren aanpassen en te leren functioneren in onze wereld.
Welke fases kent de pup:
Neonatale fase: van 0 tot 2 weken
Overgangsfase: derde week
Primaire socialisatie: van 3 tot 12 weken
Secundaire socialisatie: van 12 weken tot een half jaar
Pubertijd: vanaf 6 maanden
Neonatale fase
Dit is de fase direct na de geboorte van de pup en in deze fase is de pup doof en blind. De neus bij de pup is echter al goed ontwikkeld en zo leert de pup door middel van geuren wie zijn moeder is en wie zijn broertjes en zusjes zijn. Daarnaast leert de pup de fokker en diens gezin aan de hand van hun geuren te herkennen.
Ook de tastzin is in deze fase goed ontwikkeld bij de pup. Door middel van het aftasten van de werpkist en zijn moeder vindt de pup de tepel voor melk.
De pup kan zichzelf nog niet warm houden, dit is de verantwoording van de fokker en via de tast vindt de pup ook zijn broertjes en zusjes om lekker warm tegenaan te liggen.
Overgangsfase
Deze fase volgt direct op de neonatale fase en valt in de derde levensweek van de pup. Hier maakt de pup een snelle ontwikkeling door. De ogen en oren gaan open en het zicht en gehoor bij de pup beginnen zich te ontwikkelen. In het begin ziet en hoort de pup nog weinig, de pup gaat wel steeds meer reageren op geluiden.
De tandjes van de pup komen door en de nageltjes van de pup zullen voor het eerst geknipt moeten worden om te voorkomen dat de pup de buik van zijn moeder kapot krabt.
De pups beginnen te waggelen en zullen steeds zelfstandiger worden. Daarnaast wordt het eigen karaktertje van de pup zichtbaar, is het een doorzettertje of geeft hij gauw op.
De zintuigen ontwikkelen steeds beter en de pups beginnen voorzichtig onderling te spelen.
Primaire socialisatie
De meeste pups zullen tot ongeveer 8 weken bij hun moeder, broertjes, zusjes en de fokker blijven. Een groot gedeelte van deze socialisatieperiode zal dan ook daar plaatsvinden.
Door spelen met zijn nestgenoten en zijn moeder leert de pup zijn grenzen kennen en wat zijn moeder, broertjes en zusjes wel en niet accepteren tijdens het spelen. Hun karakter ontwikkelt zich in deze periode.
Daarnaast maakt de pup kennis met alle huishoudelijke geluiden in het huis van de fokker zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, wasmachine, wasdroger, televisie, radio, vallende voorwerpen, sleutelbossen en niet te vergeten met de andere dieren in huis en met andere mensen en kinderen.
De pups gaan voor het eerst naar buiten en worden ingeënt.
In deze periode doet de pup dus veel indrukken op en dat moet ook, want deze indrukken zijn essentieel voor zijn ontwikkeling.
Wij gaan vanaf dat de pups zijn ingeënt ook met hen op pad voor de socialisatie. Ze maken kennis met een halsband, aan de riem lopen, buiten het verkeer meemaken, mee naar de hondenschool, mee naar de dierenarts etc.
Vanaf ongeveer 8 weken krijgen jullie de pup in huis en dan is het de beurt aan jullie om de pup te socialiseren. Als eigenaar moet je proberen ervoor te zorgen dat alle indrukken die de pup opdoet positieve indrukken zijn.
In de primaire socialisatie periode doen we het rustig aan, één nieuwe ervaring per dag is voldoende. Emotioneel is de pup snel uitgeput en kan dus nog maar beperkt indrukken opnemen. Daarnaast is een vermoeide pup makkelijk overprikkeld, gespannen of angstig en dit willen we nou juist voorkomen! Een overprikkelde pup kan heel druk en bijterig worden, dan heeft de pup teveel indrukken op gedaan en is vooral rust erg belangrijk!
Een pup hoort 18-20 uur per dag te slapen!
Een positieve ervaring met een nieuwe situatie is belangrijker dan de hoeveelheid nieuwe situaties die per dag aangeboden worden!
In deze periode moet de pup kennis maken met, en wennen aan vreemde voorwerpen en de eventueel daarbij behorende geluiden zoals fietsers, bromfietsen, auto’s, bussen, vrachtwagens, treinen.
Neem de pup veel mee naar allerlei situaties zoals een winkel, een drukke winkelstraat, een winkelcentrum, de markt, het station, een stukje met de bus en de trein. Blijf altijd naar je pup kijken, want genoeg is genoeg. Bovenstaande moet je niet alles in 1 week willen doen, maar 1x per week omdat de hond veel prikkels binnenkrijgt op plekken waar het druk is.
Laat de pup wennen aan kinderen (onverwachte bewegingen), oudere mensen (bewegen minder flexibel), mensen met een andere huidskleur (zien er anders uit en vanwege hun cultuur kunnen ze ook wat anders ruiken), mensen met een stok en in een rolstoel (bewegen heel anders dan mensen die goed ter been zijn).
Belangrijk is ook het spelen met andere honden (pups, volwassen honden, oudere honden, en honden van andere rassen). Laat de pup kennis maken met andere dieren (koeien, paarden, geiten, schapen e.d.)
Er komt in deze periode dus veel op de pup af en hij kan je steun dan ook goed gebruiken. Het is daarom helemaal niet erg als je de pup in het begin op je arm mee neemt naar voor hem nieuwe situaties. Met jouw steun kan hij op je arm rustig wennen en de wereld verkennen en voorkom je dat de pup wil vluchten omdat hij iets eng vindt.
Op het moment dat de pup nieuwsgierig om zich heen gaat kijken kun je de pup neerzetten. Voor iedere pup duurt de gewenning anders, maar belangrijk is dat je de pup de tijd geeft om aan een nieuwe situatie/prikkel te wennen!
Het is ook zeker aan te raden om met je pup op puppycursus te gaan. Een puppycursus is voor alle puppy’s en hun baasjes belangrijk, leuk én leerzaam.
Alle oefeningen die tijdens een puppycursus aangeleerd worden en het opvoeden van een pup kan natuurlijk geleerd worden uit een boek. Maar het is veel leuker om met een pup naar puppycursus te gaan. Een puppycursus biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een boek. Op een puppycursus kan een pup kennis maken met andere pups van diverse rassen. Hier leren pups van, want er zijn zoveel verschillende hondenrassen, allemaal met een ander uiterlijk en ander gedrag. Door kennis te maken met pups van andere rassen leren pups veel.
Op een puppycursus leer je spelenderwijs, op een positieve manier, een aantal basisoefeningen aan je pup, zoals bijvoorbeeld hier komen, aandacht voor de baas, meelopen zonder trekken, zitten, liggen, tandjes laten zien.
Verder wordt er op een puppycursus aandacht besteed aan het zindelijk maken van de pup, socialiseren, alleen laten, voeding en al dat soort belangrijke dingen in het leven van een pup.
Daarnaast is een puppycursus de plek bij uitstek om ervaringen uit te wisselen met andere puppyeigenaren.
Secundaire socialisatie
Vanaf de leeftijd van 12 weken begint de secundaire socialisatie en deze duurt tot ongeveer een half jaar.
In deze secundaire socialisatie herhalen we alle dingen waar we de pup in de primaire socialisatieperiode kennis mee hebben laten maken en breiden deze dingen uit. We kunnen situaties achter elkaar plakken, b.v. met de bus naar het station om daar een stukje met de trein te gaan naar b.v. een ander centrum.
Maar let op! In deze periode is het herstelvermogen van pups op vervelende situaties afgenomen en doet een pup makkelijker een traumatische ervaring op! Dus zorg ook in deze periode dat de pup zoveel mogelijk positieve ervaringen heeft.
Pubertijd:
Ergens tussen de 6 en 12 maanden oud begint de puberteit. De ene hond is daar vroeg mee, de ander wat later.
Zucht… de puberteit bij je hond is begonnen, de puppytijd is voorbij. Daar sta je dan midden op het uitlaatveld… Je puber heeft dikke pret en rent van links naar rechts, maar is niet van plan om te reageren op jouw verzoek om bij je te komen. Je zucht eens diep, vorige week luisterde hij nog wel. Ineens lijken zijn oren ‘stuk’. Je zucht nog eens, terwijl je puber weer voorbij raast. Je denkt met weemoed terug aan die leuke puppy-tijd, toen jij nog de hele wereld was voor je pup en hij niets liever deed dan bij jou zijn. Die goede oude tijd…
Troost je, je bent niet de enige puberbegeleider die zo zuchtend op een uitlaatveldje of in het bos heeft gestaan. Het hoort erbij, het is de volgende fase in de weg naar volwassenheid. Hormonen en angst zijn de twee kernwoorden van deze ontwikkelingsperiode. Je kunt deze periode niet overslaan. Je kunt wél leren hoe je zo goed mogelijk met deze puberperikelen kunt omgaan. Hoe lang de puberteit duurt, verschilt per hond. De meeste honden worden in hun derde levensjaar volwassen.
In deze periode is het extra belangrijk om op een goede hondenschool te zitten en door te gaan met trainen.